Sinte feige menn

Ingenting er som å begynne et blogginnlegg med viten om at det ender med at såkalte nasjonalister hamrer over tastaturet i etterkant. For vi skal nemlig dit hvor debatten alltid går en uke før 17 mail. Flagg eller ikke flagg.

Det er fantastisk at debatten styres av redde menn lenger uten enn Høyre. Det er fantastisk at dette i det hele tatt er et tema de er villig til å diskutere. Dette er samme menneskene som brøler om at vi mister det såkalte fedrelandet og at ingen er flinke til å interegere seg, og at samlige snyter på skatten.

Feige, redde hvite menn som aldri er villig til å se den andre siden. Sinte norske menn som sitter redde i sofaen foran Pcen som aldri har løftet en finger for dem som trenger det mest. Menn som enda ikke har skjønt hva det vil si å være nordmann og som har glemt for lenge siden hvorfor vi egentlig feirer 17 mai.

Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814.

Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. Dagen etter, den 17. mai ble grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Samme dag ble prins Christian Frederik valgt til norsk konge.

17. mai er en offentlig høytidsdag, og en offisiell flaggdag. Nasjonaldagen markeres mer i Norge enn det som er vanlig i mange andre land, blant annet med barnetog. Mange sanger, som Ja, vi elsker og Fedrelandssalmen er spesielt knyttet til 17. mai.

Under annen verdenskrig var det forbudt å gå i 17. mai-tog og å bruke fargene i det norske flagget på klærne. Ved frigjøringen 8. mai 1945 ble flagget derfor et ekstra sterkt symbol på Norges frihet.

Og det er den siste her som er så himla viktig. Under okkupasjon av tyskerne fikk vi ikke lov å feire oss. For det er ikke kun gull og grønne skoger vi feirer her. Vi feirer verdien av å være nordmenn. Og det er dette som har gått så vesentlig galt i denne debatten og rundt dette temaet.

Vi fremstiller oss selv som redde, sinte nordmenn. Vi fremstiller oss selv som hatefulle, skeptiske og feige. Vi har glemt hva det vil si å være norsk. For det er ikke kun å være i stand til å banke seg på brystet å si at man er nordmann når man flagger 3 ganger i året. Det å være norsk er mer enn å spise pinnekjøtt på julaften eller å dra på afterski i påskeferien. Det er mer enn å ta ut ungene fra skolen for å reise på sjeletur til Thailand.

 

Å være norsk betyr så inderlig mye mer.

Vi er inkluderende.
Vi er åpen.
Vi hilser på naboen hjemme vel som på fjellet.
Vi stiller opp til dugnad og vi hjelper dem som trenger det.
Vi åpner hjemmene våre og donerer penger til landet og verdens fattigste.

Er vi kun Plan faddere så lenge de ikke kommer hit?
Sender vi SMS som koster 200 en gang i året på TV aksjonen for å lette vår egen samvittighet?

Å være norsk vil også si at man kan klare å annerkjenne de rundt oss. Å være norsk vil også si at vi er i stand til å dele vår kjære nasjonaldag, også med de som også har et annet flagg.

Å være norsk vil si at man skjønner hva dette dreier seg om. At ved å gå i tog med både det norske flagg og et flagg som representerer landet man ble født og flyktet fra, på 17 mai viser til hvor langt vi egentlig er kommet. Mennesker som ønsker å vise at de kommer fra andre kulturer og tradisjoner og respekterer våre. Mennesker som annerkjenner nordmenn og vår måte å leve på.

Vi hyler og skriker over at de som kommer hit i håp for noe bedre ikke evner å tilpasse seg. At de ikke anerkjenner norsk kultur, språk eller tradisjoner.

Å vise og veive med sine nasjonale flagg sammen med det norske er nettopp det de gjør.
De ser og annerkjenner oss nordmenn. Og nå er det på tide vi gjør det samme.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s